You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...

Какво да знаем за о. Бали?

Остров Бали

  • Кога да посетите Бали?

Бали е целогодишна дестинация, която обаче е най-добре да се посети през сухия сезон, за да имате възможността да се насладите на всичко което острова предлага. Сезонът в Бали започва през началото на месец май, когато небето се избистря, слънцето изгрява и плажовете изглеждат по-прекрасни от всякога. По друго време препоръчваме да посетите острова през месеците юни и септември

 

  • Какво да очаквате в Бали? (култура, обичаи, интересни факти)

Бали е една невероятно впечатляваща дестинация със силно изявена религия, култура и традиции. Зашеметяващите храмове, като Пура Бесаких и Пура Лухур Улувату, издържали теста на времето, се срещат на всеки ъгъл. Това е и една от причините за другото име на Бали - Островът на Хилядата Храма. Спиращите дъха гледки и природа са още един фактор, поради който Бали е мечтана дестинация за много. Бали съчетава хармоничен и спокоен начин на живот заедно с приключенски дух и забавления, което го прави подходящ за всякакъв тип пътуване.

 

  • Какво да знаете преди да посетите Бали? столица, език, валута, електричество, интернет и телефон

Бали е самостоятелен остров в Индонезия, чиято столица е Денпасар. Макар че площта му е около 20 пъти по-малка от тази на България, населението на Бали е 4 милиона души! 

Двата основни езика на острова са балийски и индонезийски, но поради многобройните туристи всяка година, голяма част от местното население говори и английски. 

Освен горе-изброеното е важно да знаете каква е валутата на острова. Не само в Бали, но и в цяла Индонезия, валутата е индонезийски рупии. Плащанията се осъществяват главно в кеш и е по-изгодно да обмените парите си тук, в България, отколкото на острова. Имайки това предвид, Ви съветваме предварително да обмените и носите със себе си сумата определена по бюджета Ви. 

За тези от вас които искат да работят по време на престоя си или да документират почивката си в социалните медии, е важно да разполагате с интернет. Затова Ви съветваме да разгледате различните видове предплатени SIM карти в Бали. Вариантите са многобройни, но компаниите които бихме препоръчали са Telkomsel и XL Axiata, тъй като условията им са добри. При избиране на карта е важно да четете и малкия шрифт за детайли като например “може да се използва само вечерно време”. 

Не на последно място, балийците основно използват контакти Type C и Type F (използван в България), което означава че не е нужно да си носите адаптер. 

 

  • Какво да вземем с нас в багажа?

Когато говорим за облеклото, важните елементи са ясни - носете си леки, летни рокли, потници, панталонки. Тук е важно да отбележим, че ако искате да посетите някои от храмовете е нужно коленете и раменете Ви да бъдат покрити. Някои места изискват да си събуете обувките преди влизане. Ако сте притеснени да ги оставите на входа е добра идея да си носите торбичка в която да ги сложите. Това Ви дава възможността да вземете обувките си вътре с вас. 

Като за всяко пътуване е добре да вземете основни лекарства като аспирин, нурофен или парацетамол. Аптеките в Бали са достъпни и не изискват посещение при лекар за закупуването на лекарства. 

Много важно е да си носите слънцезащитен крем, тъй като слънцето там е изключително силно. За да избегнете изгаряния се мажате всеки ден. Освен това не забравяйте да вземете репелент срещу насекоми, тъй като комарите са трудни за избягване на острова. 

 

  • Какво задължително да посетим и опитаме?
  • Гората на Маймуните -  Гората се намира в Убуд и е природен резерват с над 340 маймуни и над 115 различни вида дървета.В самият парк ще намерите храмове и ще се пренесете в един напълно нов и идиличен свят. 
  • Фермата за кафе Лувак - За пътешествениците, които не могат да започнат деня си без чаша кафе, посещение на фермата за кафе със сигурност би било впечатляващо преживяване. По време на обиколката ще имате възможността да видите как се произвежда едно от най-скъпите кафета в света и, естествено, да опитате поне една чаша от него. 
  • Оризовите тераси Тегалаланг в Убуд - Терасите сами по себе си са една от най-известните дестинации и предлагат живописна гледка, оставаща в спомените и сърцето Ви цял живот. Посетителите имат възможност да пият кокосови напитки, докато разглеждат ръчно изработените и традиционни за Бали плетени шапки. 
  • Храмът Пура Лухур Улувату - Бали, наричан още Островът на 1000 Храма предоставя, както и самото име подсказва, невероятна гама от разнообразни храмове, всичките значими за културата и част от историята на Бали. Ако трябва обаче да изберем само един, който да препоръчаме, то това би било разположеният на върха на скала храм - Улувату. 
  • Храмът Тирта Емпул - Един от най-известните и значими храмове на Бали. Известен е с това, че е извор на светена вода за индусите и е често посещаван от хора, с цел духовно пречистване в басейните. 
  • Културният Парк Таман Нуса - Това е единственият на острова интерактивен парк, който приканва гостите си да научат всичко за културата на Бали, както и да участват в традиционните танци на балийците. 
  • Водопадът Алинг-Алинг - Предвид многобройните красиви водопади на острова, отново е трудно да изберем само един или два, за които да ви разкажем. В класацията попада водопадът Алинг-Алинг, тъй като там имате възможността да се спуснете по 35-метровия водопад и да плувате в естествения басейн образувал се под него. Перфектен е за посещение от любителите на екстремни преживявания. 
  • Водопадът Секумпул - Оглавявайки всички класации като най-красивия водопад на целия остров, няма как да не споменем водопадът Секумпул. Макар и леко трудно достъпен, водопадът със седемте си потока е гледка, която никога няма да забравите.
  • Гмуркане в Нуса Лембонган - Естествено, няма как да пропуснем да споменем и подводните статуи (целенасочено потопени) на остров Нуса Лембонган. За тези от вас, харесващи приключението, това би било една прекрасна и незабравима еднодневна екскурзия.
  • Плажът Келинглинг - Не на последно място Ви представяме един от най-красивите плажове на Бали. Заобиколен от скали, с мек пясък и прозрачна вода, плажът Келинглинг е доста труднодостъпен, налагайки се да слезете по висока планина, за да стигнете до него. Всичките Ви усилия, обаче, ще бъдат възнаградени щом докоснете пясъка.





DJDT

Versions

Време

Settings from Alegria.settings

Headers

Request

SQL queries from 1 connection

Static files (1791 found, 21 used)

Templates (4 rendered)

Cache calls from 1 backend

Signals

Log messages