You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...

Какво да знаем за остров Мавриций?

Остров Мавриций

Предстои Ви пътуване до остров Мавриций и искате да научите повече за дестинацията  или имате нужда от допълнителна информация за да прецените дали е Вашето място? Тук може да откриете най-важното, което е хубаво да знаете преди да тръгнете към мечтаната си почивка.

  • Кога да посетите Мавриций?

Макар и островът да е с тропически климат, и топло време през цялата година, най-добрият период да посетим Мавриций е през месеците от май до декември. Тогава ще заварите острова сух, слънчев и в разгара си. Единствените месеци през които не препоръчваме почивка в Мавриций са от януари до март, тъй като тогава преминават циклони.

 

  • Какво да очаквате в Мавриций? (култура, обичаи, интересни факти)

Мавриций предлага една наистина релаксираща и отпускаща почивка на посетителите си. Още с пристигането ще станете свидетели на зашеметяваща му красота, белите плажове, прозрачната вода, и разхождайки се по улиците на този райски остров, ще се запознаете с богатата му история. Там ще заварите неочаквана смесица от култури, потомци на френски, африкански, индийски и китайски мигранти, които са намерили перфектния баланс за спокоен живот на острова. Не много места могат да Ви предложат подобно културно разнообразие, като например да отидете на уроци по креолски (за тези от Вас, които искат да попият културата), да посетите хинду храмове, захарни плантации и да опитате кухня вдъхновена именно от смесицата на различните култури. В зависимост от периода на посещението Ви, можете да станете свидетели на едно от незабравимите празненства, провеждащи се през различни периоди на годината, отдаващи почит на многобройните култури и произход на местните жители.

 

  • Какво да знаете преди да посетите Мавриций? столица, език, валута, електричество, интернет и телефон

Република Мавриций е островна държава в югозападната част на Индийския океан, състояща се от множество малки острови. Най-големият от тях е остров Мавриций, със столица Порт Луи.

Официален език на острова няма, но най-разпространен е английският, следван от френския, маврицийски креолски, бихари, хинди и тамилски.

Преди да отпътувате за тази мечтана дестинация е важно да знаете, че валутата там е мавритански рупии. В случай, че изпитате затруднение при обмен преди пътуване, можете да носите със себе си долари или евро, които да се обменят на място при пристигането Ви още на летището или в хотела.

Всичко хотели, ресторанти и барове на острова предлагат безплатен интернет. Ако желаете да се възползвате от интернет в движение, Ви съветваме да закупите Skyroam Solis. Това е малко, преносимо устройство, което работи в над 150 държави, и позволява свързването на 5 устройства. Цената е фиксирана на ден и започва от едва 5 евро.

Различни видове контакти могат да се срещнат на острова -  американски тип и  европейски тип. За да сте сигурни, че ще можете да зареждате устройствата си, препоръчваме да си носите адаптер.

 

  • Какво да вземем с нас в багажа?

Когато става въпрос за дрехи, препоръчваме да си носите леки, памучни дрехи. Естествено, не забравяйте слънчеви очила, шапка и слънцезащитен крем, тъй като слънцето на острова е наистина силно. Пригответе си по-дълги рокли, поли, панталони или си носете шалове ако искате да посетите някои от храмовете на острова, тъй като раменете и краката Ви трябва да бъдат закрити, за да влезете. Изключително важно е да не забравите да вземете репелент срещу комари, тъй като е трудно да избягате от тях на острова. За почитателите на подводните изкушения е препоръчително да си носят шнорхел и гумени обувки за влизане във водата.

 

  • Какво задължително да посетим и опитаме?
  1. Подводният Водопад - Гледка, на която най-вероятно ще имате възможността да се насладите само веднъж в живота Ви! Можете да се качите на кратък тур с хеликоптер, за да видите едно истинско чудо, едно природно явление и една незабравима оптическа илюзия - подводният водопад на Мавриций.
  2. Парк Франсоа Легуа - Намиращ се на крайния остров Родригес, е паркът Франсоа Легуа. Там ще се срещнете с над 2,000 вида костенурки и десетки други видове флора и фауна.
  3. Цветните Пясъци на Шамарел - безмълвни ще Ви оставят седемте цвята на земята в Шамарел. Феномен образувал се в процеса на изстиване на вулканични вещества. Цветовете преминаващи от жълто, в червено, кафяво, виолетово, лилаво, зелено и синьо, никога не се смесват и не преливат. Дори да опитате да ги смесите, те сами ще се върнат към естествения си вид. За да запомните тази гледка до края на живота си, макар и да е доста лесно, може да закупите като сувенир епруветка със седемте цветни пясъка на Шамарел.
  4. Ле Монт Брабант - защитен от ЮНЕСКО, не само заради красотата си, но и поради историята си, в югозападния край на острова се намира полуостров Ле Монт Брабант. След преход из скалистия полуостров само за час и половина, ще се озовете на върха му с открила се спираща дъха гледка пред очите Ви.
  5. Природният Резерват Ile Aux Aigrettes - Обявен за природен резерват през 1965 година, малкият остров е изграден изцяло от коралов варовик. Там могат да се срещнат растения, живеещи само на този остров, както и огромно разнообразие от екзотичния животински свят като гигантската костенурка и розовия гълъб, спасен на този остров от изчезване.
  6. Шамп де Марс - Това е една от най-старите състезателни писти за конно надбягване в света! Любителите на този спорт, могат да се насладят на състезания всяка събота, докато се наслаждават на красивите и впечатляващи вулканични планини заобикалящи пистата.
  7. Ганга Талао - разположено в Гранд Басин се намира естественото езеро Ганга Талао, образувало се в кратера на изчезнал вулкан. Много митове гласят, че водата идва от свещената река Ганг в Индия. Ако сте на острова по време на фестивала Шивратри, то тогава задължително се потопете в езерото, тъй като се счита за добро предвещание.
  8. Ботаническа Градина Памплемус - скрита в северната част на остров Мавриций, се крие една магична ботаническа градина. Считана за една от най-старите и красиви ботанически градини в южното полукълбо, Памплемус е създадена през 1735 година от френския ботаник Пиер Поавро, запален пътешественик и търсач на редки видове растения и подправки. Там ще потънете в омайните цветове, огрени от слънцето, на над 800 вида тропически растения.
  9. Порт Луи - Столицата е единственото достъпно за големи кораби пристанище на острова. Тя предлага голямо културно разнообразие. Може да се разходите до основания от Махатма Ганди народен музей на индийска имиграция, може да усетите градския живот на пазара или да посетите природо-историческия музей, където се съхраняват съвременни и изчезнали видове животни като птицата Додо. След това може да се разходите из Каудан Уотърфронт, крайбрежната улица срещу пристанището предлагаща голямо изобилие от ресторанти и магазини.
  10. Плуване с Делфини - За тези от вас с по-приключенски дух, силно препоръчваме разходка с лодка по изгрев слънце. Ще имате възможността да наблюдавате многобройни делфини, играещи си във водата, както и да плувате с тях.

DJDT

Versions

Време

Settings from Alegria.settings

Headers

Request

SQL queries from 1 connection

Static files (1791 found, 21 used)

Templates (4 rendered)

Cache calls from 1 backend

Signals

Log messages